Bowling i USA

Bowlingens historia i Nordamerika

Det finns olika variationer av bowling från Europa: franska, brittiska och nederländska bland andra. Det första beviset för bowling är ett gäng holländare som bowlar i det vi nu kallar Manhattan. Det var nederländare som anlade parken Bowling Green och dom var också på andra platser tongivande för etableringen av bowling i USA.

Bowling Green Park

Bowling Green är New Yorks absolut äldsta park, är en plats för Indianska stammar ett paradfält, tjänat som en boskapsmarknad och förstås som en bana för bowling på en fantastiskt vacker gräsmatta. Staketet som är ett smidesjärnsstaket går runt parken för att skydda en staty av kung George den tredje av det Brittiska väldet. Men kanske lite snopet så blev platsen en samlingsplats för anti-engelska protester.

Tysken kommer

Tyskarna hade också en stark kärlek till bowling och många som invandrade till New York i slutet av 1800-talet älskade sporten. Därifrån utgick bowlingen i USA. All bowling under den här tiden såg inte alls ut som den som är standardiserad idag. Men i stora drag kan man ända säga att det var bowling.

Regler och standardisering

Under slutet av 1800-talet började man mer och mer standardisera bowling och det uppkom regler och ligor i olika former. Det var många försök innan man kunde göra en nationell standardisering av bowling i USA. Till slut 1895 så bildades den amerikansk Bowling kongressen i Beethoven hall i New York.

Kvinnorna kom igång

Bowlingen fick sin första liga för kvinnor 1907 och det hölls den första informella nationella tävlingen för kvinnor. Tio år senare bildades ”Women’s International Bowling Congress” och den allra första officiella tävlingen gick av stapeln 1918 i staden Cincinnati. Detta blev en den största sportorganisationen för kvinnor på jorden.

Bowling i USA jämför med Sverige

Sverige är verkligen inget bowlingland om man jämför med USA. Bowling är att betrakta som en nationalsport i USA. Man ser ofta i tv-serier och filmer vänner och familjer som sitter och dricker öl i bowlinghallar. I början av trettiotalet så gjorde många ölföretag reklam i samband med bowling i USA, så kopplingen är inte så svår där.

Man ser bowling som en social företeelse som passar för grabbgänget eller på en första date. I USA finns över 5000 bowlinghallar, jämfört med de 250 som finns i Sverige så förstår man att det är stor skillnad. Utbudet är otroligt av assosiarer i USA, det kan du hitta i butikten outletsverige också, som har många fina produkter.

Bowling i film

Kingpin

En riktigt rolig film som berättar historien om en supertalang inom bowling som genom en olycka inte lyckas och får svåra alkoholproblem. Problemen kanske hittar en lösning när han hittar en Amish-grabb som har otrolig talang för bowling. Han blir hans manager och bestämmer sig att han ska vinna tävlingen som han aldrig lyckades vinna.

A League of Ordinary Gentlemen

I denna dokumentär får man se hur fyra bowlingsproffs i USA möter olika prövningar inom sitt yrke. Dom spelar i högsta ligan och filmen handlar om historian för bowling och hur mycket bowlingen har betytt för USA.