Bowling som yrke

Bowling är en aktivitet som sedan 1970-talet har varit något man inom familjen och bland vännerna har kunnat samlas kring. Bowlings popularitet har gått upp och ned under åren och verkar nu åter vara på väg uppåt. Ett tecken på hur kärt många håller bowling är att Stenungsund kommun räddar bowlinghallen när entreprenörerna valde att dra sig ur. Att bowla är inte bara en hobby för några, det är även ett yrke. Det finns många sätt som man kan jobba med bowling. Ett av de vanligaste som dyker upp i mångas tankar är som bowlingproffs, men vi tänkte visa att det även finns gott om andra sätt att livnära sig på bowling om man inte lyckas nå upp till den professionella nivån.

Young Woman Bowling

Young Woman Bowling

Olika sätt att jobba med bowling

Det mest prestigefyllda sättet att jobba med bowling är som en professionell bowlingspelare. Det är dock väldigt få som lyckas livnära sig fullt ut på detta i Sverige. Det kräver inte bara tid och engagemang, utan också att man reser väldigt mycket. Om du är en väldigt social och säljande person som trivs bra på kontorshotell, kan försäljning av bowlingklot och annan utrustning vara något för dig. Då handlar det om att se till att era produkter används på de olika bowlingbanorna runt om i Sverige. Det tredje och kanske vanligaste sättet att livnära sig på bowling är att jobba i en bowlinghall. Du kan antingen göra detta som ägare och helt driva din bowlinghall som du vill. Om du letar ett roligt jobb som ung skulle du kunna sitta i kassan på en bowlinghall eller hjälpa till att sköta om banorna och kloten. För dig som gillar bowling finns det många vägar in i branschen.

Svenska bowlingproffs och ligor

I Sverige har bowling aldrig varit en jättestor sport om man jämför med till exempel friidrott, fotboll eller hockey. Men det finns här även ligor och klubbar att söka sig till för den som vill spela på en högre nivå och få chansen att bli en professionell bowlingspelare. På den nationella nivån finns i Sverige fem olika nivåer att spela på. Man börjar på division te och rör sig sedan uppåt mot andra och första divisionen innan man avancerar till Allsvenskan. Det sista steget där de professionella spelar heter Elitserien och det är här du kan tjäna tillräckligt med pengar för att livnära dig på bowlingen. Det finns sedan en rad olika ligor på mer lokala nivåer som alla kommer i olika divisioner. Är man tillräckligt bra på bowling kan man bli draftad till USA och få spela på proffstouren PBA. Under 2015 utsågs den svenska Jesper Svensson till årets rookie i USA.