Bowling

Bowling har spelats i Sverige sedan i oktober 1909, då den första bowlinghallen öppnades.

För den som inte känner till bowling, så är det en slags kägelsport. Bowling har sina rötter i kägel, även det en sport med käglor, fast det spelas med klot som är mindre i storlek än bowlingkloten och utan hål för fingrarna.

Så här går bowling till
Utövaren ska med hjälp av ett särskilt klot välta tio uppställda käglor. De är placerade i triangelform och står i den bortre änden av en avlång bana som vanligtvis är tillverkad av trä eller laminat. Kloten är vanligen tillverkade av hårdplast och har tre hål för fingrar för bättre grepp. Något som låter den skicklige utövaren styra klotet så att det skruvas samtidigt som det rullar mot käglorna. Käglorna är oftast tillverkade av träslaget lönn som är ett hårt träslag eller av hårdplast.

Bowlingen i Sverige
Som tidigare nämnts invigdes den första bowlinghallen i Sverige, på Hotell Regina i Stockholm år 1909, närmare bestämt den 10 oktober det året.

Bowlingföreningar startas
Efter att det bowlinghallar etablerats bildas så de första bowlingföreningarna. Till dessa hör Reginaklubben af 09, RK 09, Kägelklubben Record och AIK:s bowlingsektion. Oavsett man spelar på landslagsnivå eller i Korpen-sammanhang är det en god idé att ha en gemensam profil på bowlingskjortorna, något som medtryck.com kan bistå med.

Ten-pin bowling shot.

Svenska Bowlingförbundet
År 1930 bildades Svenska Bowlingförbundet. Förbundet blev medlem i Riksidrottsförbundet  1936 och i FIQ 1952. Svenska mästerskap i bowling har anordnats årligen sedan 1931.

Antal bowlinghallar idag
I Sverige finns det omkring 250 bowlinghallar. Totalt finns den runt 2500 banor att spela på, fördelat på de 250 bowlinghallarna så klart.

Aktiva utövare
Sporten bowling har mer än 30 000 aktiva utövare, vilka är organiserade utövare i Sverige idag.

VM spelas numera vartannat år. Enligt uppgift var VM 2003 i Malaysia, det sista VM som damer och herrar spelade tillsammans. Damerna spelade VM i Danmark 2005, Mexiko 2007 och i USA 2009. Herrarna spelade VM 2006 i Korea, 2008 i Thailand, 2010 i München, Tyskland och Las Vegas i USA 2012.

Taggar: