En bra fysik är viktigt även för bowlare

Bowling är en underskattad sport. Det är en sport med mycket spänning och få andra sporter kan utövas av så många. Det har egentligen inte någon betydelse hur gammal du är eller i vilken fysisk form du är, de flesta av oss kan delta i ett parti bowling. Att delta i bowling är emellertid inte liktydigt med att tävla i bowling. Bowling på tävlings- och elitnivå utövas av vältränade och disciplinerade elitidrottsmän och -kvinnor vilka lägger ner mycket tid på sin träning för att kunna förbättra resultaten på bowlingbanan.

Styrketräning på gym för bowlare

Även om man inte behöver se ut som Schwarzenegger för att bli en skicklig bowlare måste man i grunden ha en bra fysik. Det skadar absolut inte att gå till gymmet med jämna mellanrum, vilket är något som de flesta elitbowlare gör. Den bowlare som vill förbättra sin fysik på gymmet kan med fördel utföra många av de klassiska övningarna, som till exempel bänkpress, curls och marklyft. Det är inte nödvändigt att använda sig av de stora vikterna när man gör övningarna, i stället bör man använda sig av lättare vikter men köra många repetitioner på varje övning.

Styrketräning för bowlare

Har man inte möjlighet att besöka gymmet är det fullt möjligt att bygga upp musklerna genom att träna i hemmet. Som bowlare är det en god allmänfysik som i första hand bör eftersträvas, även om ett visst fokus bör ligga på muskulaturen i bål och rygg. Bowlare får ofta problem med ryggen, vilket beror på den rörelse som man utför när man släpper i väg klotet. Detta kan förebyggas genom övningar som till exempel plankan, rygglyft och superman. Dessa är möjliga att göra på egen hand utan redskap. Gör man övningarna regelbundet kan man relativt snabbt och enkelt bygga upp en bra ryggmuskulatur och därmed minska risken för framtida skador.