Kägel

Sporten bowling har sina rötter i det så kallade kägelspelet även kallat kägel.

Kägel
Bowling liknar kägel på så sätt att man spelar med klot för att träffa käglor. Därmed slutar likheterna. I kägel rullar utövaren ett träklot, numer kan det även vara gjort av plast, över en avlång rektangulär spelyta. Avsikten är att träffa merparten, eller alla de nio uppställda käglorna. Kägelspel tillhör världens äldsta sporter. Det anses även vara föregångare till dagens bowling, boule och det gotländska spelet pärk.

Skillnader mot bowling
I kägelspelet används ett klot som är mindre än det som används i bowling. Dessutom saknar klotet hål för fingrarna, vilket ett bowlingklot har. I kägel ska utövaren söka slå ned nio käglor, medan man i bowling använder sig av tio käglor.Kägel 2

Kägelbana
Kägel spelas på en kägelbana. Kägelbanan är traditionellt sett byggd i trä, i regel som en långsmal byggnad, som också kan vara öppen. Jämför den helt inbyggda kägelbanan på Norrbyskär, en ort som är belägen på ögruppen Norrbyskären, strax utanför Hörnefors, i en del av Umeå kommun, i Ångermanland i Västerbottens län, med den öppna kägelbanan som finns på Skansenmuseet i Stockholm. Den kallas Gubbhyllans kägelbana fastän den är en kopia av en kägelbana från 1800-talets mitt. Originalet finns i friluftsmuseet Gamla Linköping, i Östergötland.

Kägel – ett populärt spel
Kägelspelets storhets tid i Sverige var sekelskiftet kring 1800/1900-talen. Framförallt återfanns kägelbanorna i herrgårds- och parkmiljöer. Med början i 1920-talet tycks intresset för spelet falnat och många av banorna kom att försvinna.

Bevarade kägelbanor
Några kulturminnesmärkta banor finns fortfarande kvar. I Finspång finns en som är byggd 1858. Den är av de äldsta bevarade i landet. I Dådran i Dalarna finns en av de bäst bevarade kägelbanorna. Den byggdes under 1800-talets början. Som tidigare nämnts finns den på Norrbyskär och den på Gubbhyllan på Skansen. Det finns fler äldre kägelbanor bevarade, bland annat i Arboga Skultuna, Lindesberg, Linköping, Medevi brunn, på Garpenbergs Herrgård, på Annedals herrgård i Bispgården, Torekällberget i Södertälje. På Tollare folkhögskola finns den idag äldsta fungerande kägelbanan i världen.

 

Det var tyska invandrare som förde kägelspelet till Amerika. Där kom det senare att utvecklas till bowling.

Taggar: