Svenska bowlingförbundet

Svenska bowlingförbundet bildades 1930 och fick sitt medlemskap i Riksidrottsförbundet 6 år senare. Bowlingförbundets kansli ligger i Bagarmossen i Stockholm och man har delat upp landet i 21 distriktsförbund. Sporten lockar idag ca 30000 spelare och har omkring 250 bowlinghallar att spela i. Den första bowlinghallen i Sverige invigdes den 10 oktober 1909 på Hotell Regina i Stockholm. Kort därefter bildades de första bowlingföreningarna, Reginaklubben af 09 (RK 09), Kägelklubben Record och AIK:s bowlingsektion. Det första svenska mästerskapet arrangerade 1931 i bowlinghallen på Otterhall i Göteborg. Ett sätt för bowlingklubbarna att få nya medlemmar har varit att arrangera amatörtävlingar där kompisgäng kunnat tävla mot varandra under organiserade former. Detta har varit ett uppskattat drag och har fått fram en hel del nya licensierade spelare. Är man nybörjare och vill prova på sporten så kan man i varje bowlinghall låna klot och skor och mot en mindre avgift spela under en bestämd tid.

SM i bowling

Första svenska mästerskapet i Bowling spelades 1931 i Bowlinghallen på nuvarande Otterhällan i Göteborg, (tidigare Otterhall). Detta SM vanns på herrsidan av Einar Sjöberg, Örgryte IS, Göteborg. På damsidan korades en svensk mästare först 1961. Det var Elna Asp, BK Eva, Stockholm som blev den första svenska mästarinnan. Tävlingen utspelade sig i Jönköping. 2017 vanns av en spelare från Partilleklubben Team Pergamon BC. svenska mästaren Mattias Wetterberg tog det 11 SM-guldet för Partille klubben på 2000-talet. På damsidan blev Filippa Persson, BK Femtionian, Hässleholm den som drog det längsta strået när tävlingarna avgjordes i Borås. På damsidan har spridningen av gulden mellan olika klubbar varit betydligt större än på herrsidan. SM avgörs även i ett antal andra klasser. Herrsidan: Senior, Junior, Ungdom, Oldboys samt veteran. Och på damsidan: Senior, Junior, Ungdom, Oldgirls samt Veteran. Det finns även en mixed-klass och en för tremannalag. Man kan även tävla i rena lagtävlingar. Då är inte det individuella resultatet det avgörande även om det har en stor betydelse. Dessa tävlingar spelas i serieform och vinnarna på herrsidan 2017 blev Team Pergamon BC, Partille. På damsidan vann Spader Dam från Helsingborg guldet.

Bowlingens en sport för alla

Förutom föreningsinriktad bowling i tävlingsform och träning finns också ett stort antal människor som varje kväll spelar bowling för skoj skull. Det finns idag en uppsjö av kombinerade restauranger och bowlinghallar. Dessa erbjuder en helhetsupplevelse för firmafesten, kompisbowling med mat och dryck och i många fall även något som kallas för discobowling, där musiken och ljuset ger dig en upplevelse utöver det vanliga. Information hittar du vanligtvis hos distriktsförbundens kanslier så är du bowlingintresserad och bor i vår huvudstad så finns information på bowling-stockholm att fås på Stockholms Bowlingförbund. I stort sett alla landskap har ett distriktsförbund där man gladeligen svarar på frågor från intresserade. Bowling är en folksport i Sverige, alla kan spela och med anpassade redskap kan även sporten erbjudas till väldigt unga barn, handikappade och andra med begränsad rörlighet eller kapacitet. Finner du det intressant? Tveka inte att kontakta närmaste bowlinghall för mer information. Du kommer aldrig ångra det.